Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace o boeingu 737-400

11. 7. 2009

 

Boeing 737-400 - technické parametry  


Délka                    36,45 m
Výška                    11,13 m
Rozpětí                  28,88 m
Hmotnost                 34,5 t
Max. vzletová hmotnost   62,8 t
Max. užitečný náklad     17,4 t
Kapacita nádrží          23.100 l
Cestovní rychlost        850 km/h
Dolet                    4.000 km
Počet cestujících        146-188
Motory
Proudové                 2x
CFM International CFM563-B2     98 kN

 

 

Air Berlin se z původně malé, charterové společnosti vypracovala na druhou největší německou aerolinii. V současné době firma mohutně expanduje; její akcie byly uvedeny na německou burzu ve snaze získat prostředky na investice, zejména na rozšíření flotily.

Když v roce 1978 ukončila v tehdejším Západním Berlíně činnost americká letecká společnost Aeroamerica, začala berlínská cestovní kancelář "Berliner Flug Ring" hledat nového partnera pro leteckou prázdninovou přepravu. Ve stejné době založila americká společnost Lelco leteckou společnost, které dala název Air Berlin USA. V čele společnosti stanuli dva staří známí - Kim Lundgren a John McDonald. Air Berlin USA měla sice formálně sídlo v USA, ale provozování letecké přepravy bylo od začátku zamýšleno v Evropě. Air Berlin USA brzy podepsala pětiletou smlouvu s cestovní kanceláří Berliner Flug Ring o poskytování charterové letecké přepravy. Mezi první destinace patřila prázdninová sídla ve Středomoří, ve kterých má společnost dodnes významné postavení, zejména na Mallorce - oblíbené destinaci německých turistů.

Na jaře 1979 koupila společnost od TWA dva Boeingy 707, které v létě nasadila na charterové lety. O rok později začala Air Berlin USA i se zaoceánskou charterovou přepravou, když otevřela lety do Miami a Orlanda. Kromě charterových letů chtěla společnost vstoupit i na lukrativní trh liniové přepravy a v roce 1980 si pronajala další dva stroje Boeing 707. Zamýšlela je nasadit na trasu Berlín - Frankfurt, na které měla v té době monopolní postavení společnost Pan Am. Po dlouhých jednáních však Air Berlin USA nezískala práva na tuto linku. Pan Am se však přesto rozhodla potenciální konkurenci zničit a nabídla cestovní kanceláří Berliner Flug Ring výhodnější smlouvu než měla s Air Berlin. Berliner Flug Ring vypověděla stávající smlouvu se společností Air Berlin, která se tak ocitla ve svízelné situaci a musela prodat, resp. vrátit majiteli, tři ze čtyř letadel 707.

Po úspěšném právním procesu však získala několik letů zpátky, navíc dokázala podepsat smlouvy s dalšími cestovními kancelářemi, takže problémy byly brzy zažehnány. Během následujících let se firma zbavila i posledního letadla 707, jež se ukázalo být pro lety po Evropě příliš velké, a také již nesplňovalo environmentální požadavky. Do flotily byly zařazena letadla Boeing 737-200, která pak začala být v polovině osmdesátých let doplňována a nahrazována novějšími typy 737-300 a -400.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář